Tips Eindmusical

De Musical gaat door!

Geen musical? Echt wel! Het zal even anders zijn dan normaal, maar niet minder leuk. Hieronder wat leuke tips om toch nog het schooljaar goed en leuk af te sluiten!!!

Live stream

De meeste scholen hebben de musical al ingekocht en is het zonde om dit te laten liggen of te gebruiken in het volgende schooljaar. Maar nu het toch in huis is kunnen we er maar beter gebruik van maken, maar dan op een andere manier. De musical kun je live opvoeren en streamen via verschillende videobel apps. De leerlingen spelen de musical op school en familie en vrienden kunnen live meegenieten.

  • Spreek van te voren een moment af met je publiek. Dit zodat iedereen het juiste live stream programma op tijd heeft kunnen downloaden, aanmelden en uitproberen.
  • Maak een digitale poster en uitnodiging.
  • Heb je een groot publiek, dan kun je er ook voor kiezen om de musical meerdere keren te spelen.

Eigen film maken

Ook kun je de scènes los filmen en aan elkaar monteren tot een film. De film stuur je op naar je publiek. Let bij het filmen goed op de duur van de film (houd de vaart erin) en vooral het geluid.

Groep 8 dagboek

Hoe leuk is het om een groep 8 dagboek te hebben? Maak foto’s van de scènes uit de musical en schrijf hier de dialogen in uit. Daarnaast is er naast het verhaal ook genoeg ruimte om iets kort te vermelden over de leerlingen. Doe dit ruim van te voren zodat iedereen op de laatste schooldag het dagboekje mee naar huis kan nemen.

Maakt de klas gebruik van de klasbord app, dan is dit helemaal geweldig. Met Klasbord maak je met een druk op de knop een fotoboek. Alle foto’s en leuke gebeurtenissen die zijn vastgelegd in dat schooljaar zullen er automatisch te zien zijn. Je kunt het ook geheel naar eigen wens en volgorde aanpassen.

  • Zorg dat alle kostuums en rekwisieten in orde zijn voor de fotoshoot.
  • Maak foto’s van de scènes. Laat de leerlingen zo groot mogelijk de emoties of situaties uitbeelden.
  • Kies een online programma waarmee je fotoboeken kunt maken. Tegenwoordig zijn er veel te vinden die ook gebruikersvriendelijk zijn.
  • Wees op tijd met bestellen.

Kahoot quiz

Samen (vanuit huis) een quiz spelen. Hoe leuk is dat! De leerkracht organiseert dit. Iedereen logt in op Kahoot met dezelfde code maar onder zijn eigen naam. Het leukste is natuurlijk als alle leerlingen elkaar ook nog eens kunnen zien (via Teams of Skype). Dit kan natuurlijk ook in de klas. De quiz is door de leerkracht van te voren in elkaar gezet met vragen over het afgelopen schooljaar, bijvoorbeeld over de leerlingen, activiteiten, lesstof en misschien wel een vervelende rekensom.


Speciaal voor de eindmusical hebben we een les ontwikkeld met spelopdrachten. Deze zijn zo opgebouwd dat ze op ieder willekeurig moment gebruikt kunnen worden.